Skip to main content
Bisættelse med skovbegravelse

Hvor lang tid går der, fra man dør, til at man skal begraves

Står du overfor at skulle begrave et menneske, der har haft betydning i dit liv? Så har du nok en masse spørgsmål om, hvornår og hvordan man egentlig afholder en begravelse. I denne artikel forsøger vi at besvare alle spørgsmålene, herunder hvor lang tid der går, fra man dør, til man skal begraves, og hvor lang tid en begravelse varer. 

Hvor lang tid går der fra død til begravelse?

Hvor lang tid fra død til begravelse afhænger af flere faktorer såsom kulturelle og religiøse traditioner, lovgivning og personlige præferencer. I nogle kommuner skal en begravelse finde sted inden for otte dage efter dødsfaldet, hvor der i andre regioner hersker en regel om 14 dage. 

Forskellige kulturelle og religiøse traditioner i forhold til begravelse

Derudover kan kulturelle og religiøse traditioner spille en rolle i forhold til hvor lang tid, der må gå, fra død til begravelse. Nogle kulturer og religioner kan kræve, at begravelsen finder sted inden for 24 timer efter dødsfaldet, mens andre traditioner tillader længere forberedelsestid. 

Dødsårsag kan påvirke hvor lang tid, der går fra dødsfald til begravelse

Derudover kan den afdødes dødsårsag påvirke begravelsen, og hvor lang tid efter man er død, at denne foregår. Hvis der for eksempel er særlige omstændigheder, såsom mistanke om en kriminel handling eller behov for obduktion af liget, er det faktorer, der kan forsinke, hvornår begravelsen finder sted efter dødsfaldet. I disse situationer kan man få tilladelse til særlig udsættelse af begravelsen.

Personlige præferencer i forhold til afholdelse af begravelse

Desuden kan personlige præferencer hos familien og pårørende eller personlige årsager også spille en rolle, i forhold til hvor lang tid der går fra død til begravelse. Det kan være, at en særligt pårørende befinder sig i udlandet, og at man må vente på, at vedkommende kan deltage i begravelsen. I tilfælde af disse særlige omstændigheder, såsom at en pårørende er udenlands, eller at en obduktion skal foretages, vil bedemanden ansøge om dispensation til udsættelse hos embedslægen. 

Logistikken tager også tid før en begravelse

Udover gældende lovgivning, traditioner eller særlige omstændigheder, der er med til at bestemme, hvornår en begravelse finder sted efter dødsfaldet, så er logistiske overvejelser i forhold til begravelsen også en faktor, der er med til at bestemme, hvornår begravelsen finder sted. Det kan være, at der ikke er tid til begravelse i kirken, eller at præsten er booket. 

Desuden bruger de pårørende dagene efter dødsfaldet til forskellige begravelsesforberedelser, såsom at finde en bedemand, en gravplads, arrangere en ceremoni og ikke mindst at kommunikere detaljer til pårørende, familie og venner, om, hvornår begravelsen finder sted. 

Vi vil gerne hjælpe dig med alt det praktiske 

Du har nu læst om, hvor lang tid, der går fra man dør, til man skal begraves. Normen er, at der går op til otte dage, fra man dør, til at man bliver begravet. Ved særlige omstændigheder går der op til 14 dage, og hvis der er helt særlige faktorer forbundet med dødsfaldet, kan begravelsen af afdøde udsættes yderligere end de 14 dage. Det bedste råd er at kontakte en bedemand, der kan hjælpe med alle de spørgsmål, du har om begravelsen og ikke mindst traditioner og lovgivningsmæssige krav, så du kan planlægge en god begravelse. Hos Unikke Begravelser har vi døgnservice, så du kan ringe til os døgnet rundt, hvis du har brug for svar på spørgsmål om begravelse.