Skip to main content
Heim Urne med swarovski hjerter. I blå, hvid og rød farve

Regler for askespredning

At sprede jeres kæres aske ud over det åbne hav er en rigtig smuk seance, hvor man i et kort øjeblik kommer i ét med naturen. Det er ofte en intim ceremoni for de nærmeste pårørende, og hvis askespredning er den rette afsked for jer, så hjælper vi til med dette. Med vores askespredning til søs kan vi blandt andet arrangere leje af båd, og så står vi desuden for alt det praktiske før, under og efter askespredningen, så det bliver nemt for jer at tage afsked på denne måde Herunder kan du læse mere om en række af de regler og retningslinjer, der er for askespredning og blive klogere på, hvor man egentlig må sprede asken. Du er også meget velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker at høre mere om denne mulighed.

Godt at vide om regler for askespredning

Den 1. januar 2009 blev det vedtaget, at det ikke er muligt for pårørende at lave en ansøgning om askespredning på vegne af afdøde. Det betyder, at den afdøde selv skal have givet et skriftligt samtykke til, at det er deres ønske at få spredt deres aske til søs. Det er ikke et officielt dokument eller en særlig blanket, som man skal udfylde, for at give samtykke til askespredning. Det kan lige så fint være et almindeligt stykke papir. Det vigtigste er blot, at der fremgår navn, adresse og cpr-nummer. Derudover skal der være anført dato og underskrift

Som pårørende kan man efter dødsfaldet udfylde en tro- og loveerklæring, hvis afdøde mundtligt har tilkendegivet et ønske om askespredning, men ikke har været i stand til at nedskrive samtykket selv. 

Ansøgningen til askespredning kan laves på Kirkeministeriets hjemmeside. Vi hjælper også gerne med at udfylde ansøgningen, hvis I har behov for det. Vi har en standardansøgning liggende, som vi sender ud til jer elektronisk. Her skal I blot underskrive med Mit-ID, og så står vi for at sende den videre til begravelsesmyndigheden. 

Giver begravelsesmyndigheden ikke tilladelse, kan vi hjælpe jer med at fremsætte en indsigelse mod begravelsesmyndighedens afgørelse. Følges den ikke, forelægges sagen for skifteretten, der endeligt træffer en kendelse, som ikke kan kæres. Vores erfaring er, at ansøgninger om askespredning bliver godkendt. Somme tider vil præsten ringe til jer og sikre sig, at det er afdødes ønske med askespredning.

Hvordan foregår afhentning af afdøde på et hospital
Askespredning lej sejlbåd

Hvor må man sprede aske?

Der er en del retningslinjer for, hvor askespredningen må foregå. Når vi hjælper dig med ceremonien, har vi selvfølgelig styr på alle forholdsregler, så du ikke skal bekymre dig om at overholde dem. Vi nævner dem blot her, så du er opmærksom på, hvad der eksisterer af regler og retningslinjer for askespredning til søs.

 • Askespredningen skal foregå over havet eller i større fjorde eller bugter. 
 • Asken må ikke spredes over en sø, å eller i vandløb. 
 • Urnen må ikke sænkes ned i vandet. 
 • Asken må ikke spredes i egen have eller på egen grund 
 • Askespredningen skal ske mindst 300 meter fra land

Hvem står for askespredning på havet?

Vi tilbyder tre muligheder i forbindelse med askespredning. Prisen varierer altså også ud fra den mulighed, du ønsker. Du kan læse om priserne på vores side om askespredning til søs. De tre muligheder for askespredning er: 

 1. Vi sejler i fællesskab ud fra Rungsted Havn på det åbne hav og spreder asken. Vi har plads til seks gæster på vores 32 fods sejlbåd.
 2. Vi sejler ud selv og spreder asken – efterfølgende vil du, hvis selskabet ønsker det, modtage billeder fra askespredningen. 
 3. Du og selskabet sejler selv ud og spreder asken på det åbne hav.

Hør mere om askespredning fra Unikke begravelser

Vi har bistået mange ceremonier til søs, og vi er derfor erfarne i selve udførelsen og alle regler og retningslinjer, der følger med. Hvis du ønsker at tale med en af vores dygtige bedemænd og høre mere om, hvordan vi kan hjælpe med askespredning, er du velkommen til at kontakte os.

Vores bedemænd står klar til at hjælpe døgnet rundt

Ring for en uforpligtende samtale på +45 93 93 43 04

Ring for en uforpligtende samtale på +45 93 93 43 04

 • bedemand med speciale i gode bisættelser

  Bo, Indehaver

  Jeg har altid hjertet med og hjælper dig med en smuk begravelse eller bisættelse. Livet er unikt, og det skal afskeden også være.

  Med min etik og empati tager jeg kærlig hånd om dig og hjælper med det sidste farvel.

 • Sød bededame ekspert i billige bisættelser

  Sohela

  Jeg støtter dig og sammen skaber vi det sidste farvel på din måde. 

  Hør om mulighederne for en klassisk smuk bisættelse, eller en bisættelse, som i særlig grad afspejler personligheden for den du har mistet. 

 • Billige bisættelser

  Birgitte

  Jeg hjælper dig med en tryg og værdig begravelse. Livet er unikt, og det skal afskeden også være.

  Jeg tager på professionel og bedste vis kærlig hånd om dig, så du kan føle dig i trygge og gode hænder. 

 • Bisættelser af god bedemand

  Hans

  Jeg  hjælper og støtter dig gennem hele forløbet og sørger for en tryg og værdig bisættelse.

  Få gratis og uforpligtende rådgivning om bisættelse i kirke eller borgerlig begravelse fra kapel eller egen have, skoven m.m. uden præst.

  Billig bedemand med bisættelse og begravelse fremragende anmeldelser på Trustpilot.
  Billig bedemand med bisættelse og begravelse fremragende anmeldelser på Trustpilot.

  Hvad siger familierne?

  • En kæmpestor anbefaling herfra

   ★ ★ ★ ★ ★

   Vi fik en yderst professionel og empatisk rådgivning samt opfølgning på diverse ud over det sædvanlige.

   Bo gav os en service og indlevelse, der betød så meget for os i den svære tid, og selv præsten bemærkede, at det her var en bedemand ud over det sædvanlige.

   Vi kan ikke takke Bo nok for den ydelse han gav os.

   Kristine

  • Alle ønsker opfyldt (også de skæve)

   ★ ★ ★ ★ ★

   “… Min afdøde svoger var kunstner og en del af grafitimiljøet i Aarhus. Så da vi foreslog at kisten blev malet af vennerne, kunne det selvfølgelig lade sig gøre. Den farverige kiste skabte en unik stemning i kapellet. Og selve dekoreringen af kisten betød meget for vennerne, der fik en afsked med deres ven på en helt unik måde.

   Tak for at være forstående, lyttende og kreativ. Vi kunne ikke have ønsket os et bedre forløb.”

   Christian S Larsen

  • Jeg er evigt taknemlig for den gode…

   ★ ★ ★ ★ ★

   “…der var meget at tage stilling til og planlægge med en borgerlig bisættelse, og derfor var det ekstra værdsat med god sparring omkring taleskrivning, valg af levende musik, blomstervalg og kunstnerisk udsmykning af kiste. Alt det, som gjorde afskeden ekstraordinær og meget personlig. Ikke mindst stor tak for at lede ceremonien trygt og holde talen så fint på dagen. Der var megen ros fra flere af de næsten 200, der deltog.

   Af hjertet tak for et forløb, som var præget af nærvær, tryghed og omsorg. I får min varmeste anbefaling.

   Trine L